Kategorie
Odżywianie

Skuteczna dieta dla piękniejszej cery

Zamiast wcierać w skórę rozmaite kosmetyki odżywiaj ją i pielęgnuj od środka. Dzięki zdrowej diecie bogatej w witaminy i minerały pozbędziesz się trądziku, plam i pękających naczynek. Twoja skóra będzie zachwycać naturalnym pięknem i olśniewającą delikatnością.

Woda

Odpowiednie nawodnienie organizmu to klucz do uzyskania gładkiej, promiennej cery. Najlepiej pić nisko lub średnio zmineralizowaną wodę mineralną.

Makro i mikroelementy

Selen poprawia elastyczność, wapń nadaje gładkość i miękkość. Potas zapobiega trądzikowi i wysuszeniu. Cynk wspomaga gojenie się ran i wyprysków. Krzem wzmocni pękające naczynka. Miedź i żelazo poprawią kolor cery. Wymienione mikro i makroelementy zawarte są w orzechach, tofu, kiełkach, ostrygach i owocach morza, pestkach dyni, otrębach, jajach, batatach, awokado, produktach pełnoziarnistych i w wątróbce.

Witaminy

Dostarczy ich jadłospis obfitujący w surowe owoce i warzywa. Witamina A przyspiesza proces wymiany komórek, co sprzyja utrzymaniu jędrnej, gładkiej i młodo wyglądające skóry. Witaminy B to remedium na łojotok i szarą, ziemistą cerę. Witamina C wspomaga zwalczanie trądziku i regeneruje pękające naczynka. E zapobiega wiotczeniu, K rozjaśnia zasinienia pod oczami. Dla pięknej skóry szczególnie ważne jest spożywanie brokułów, marchwi, jarmużu, batatów, papryki, awokado i cytrusów.

Przeciwutleniacze

Związki te osłabiają działanie wolnych rodników uszkadzających kod genetyczny komórek, powodując jego mutacje i tworzenie się zmian nowotworowych. Co więcej, wolne rodniki niszczą włókna kolagenowe i elastynę. W rezultacie skóra traci jędrność i elastyczność. Powstają też zmarszczki. Pokarmy będące cennym źródłem antyoksydantów to jeżyny, aronie, jagody, porzeczki, jagody acai i goji, żurawiny, maliny, jabłka, śliwki, wiśnie, czereśnie, arbuzy, fasola, karczochy, pomidory, kakao, cynamon, goździki, oregano, rozmaryn i tymianek.

Kwasy omega 3

Są one ważnym składnikiem błon komórkowych. Skutecznie przyspieszają regenerację skóry i podnoszą jej odporność na czynniki zewnętrzne takie jak promieniowanie UV. Dobroczynne kwasy znajdziemy w oleju lnianym, rzepakowym i sojowym, rybach morskich, żółtkach jaj i orzechach włoskich. Warto wprowadzić je do diety jeśli masz suchą, alergiczną skórę. Kwasy omega 3 cechują silne właściwości przeciwzapalne, redukujące obrzęki i zaczerwienienia.

Cukier – Twój wróg

Należy znacznie ograniczyć jego spożywanie. Cukier powoduje wahania poziomu insuliny we krwi, przez co rozregulowuje gospodarkę hormonalną. Prowadzi to do powstawania trądziku. Co więcej, wysoki poziom glukozy we krwi nasila proces glikacji , który niszczy struktury białek tworzących włókna kolagenowe.

Gładka i piękna skóra nie musi być zasługą drogich kremów i suplementów. Wprowadzając do naszej diety przyjazne cerze produkty trwale pozbędziemy się trądziku, niedoskonałości i niezdrowego koloru. Kilka prostych modyfikacji codziennego jadłospisu zagwarantuje efekty porównywalne do pobytu w luksusowym spa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *