Witaminy – zastrzyk energii na zimę

Zimową porą jesteśmy szczególnie narażeni na niedobór witamin oraz minerałów. O tej porze roku w sklepach nie ma tylu warzyw i owoców, przez co nie jesteśmy w stanie uzupełnić wszystkich niezbędnych składników naszemu organizmowi. Podpowiadamy jak zimą zadbać o tak ważną sprawę.

Owoce cytrusowe

Zima to najlepszy czas na spożywanie owoców cytrusowych. W sklepach znajdziemy świeże grejpfruty, mandarynki i cytryny. To obowiązkowy składnik naszej codziennej diety podczas zimowego okresu. Owoce te bogate są w witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń oraz beta-karoten.

Mrożone warzywa

Ze względu na ograniczoną ilość świeżych warzyw powinniśmy sięgnąć po mrożonki. W wielu sklepach znajdziemy gotowe do przyrządzenia mieszanki lub pojedyncze warzywa, np. marchewkę, szpinak czy fasolkę szparagową. Podobnie jak owoce dostarczają one nam niezbędnych witamin, minerałów oraz antyoksydantów, co znacznie pomoże nam poprawić swoją odporność oraz zyskać dodatkowe źródło energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania.

Podczas procesu mrożenia w warzywach ginie zaledwie około 15% witaminy C, natomiast podczas długiego rozmrażania – aż 50%. Mając to na uwadze unikajmy wyciągania warzyw z zamrażarki na dłuższy okres. Jeżeli chcemy je zjeść to od razu po wyjęciu przygotujmy je na patelni lub w piekarniku. Dzięki temu oszczędzimy spore ilości tak bardzo nam potrzebnej witaminy C.

Jogurty oraz kefiry

Zimą jesteśmy niezwykle mocno narażeni na zachorowanie oraz osłabienie. Fermentowane produkty mleczne zawierają niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu probiotyki – żywe kultury bakterii, które aktywizują układ obronny i chronią nas przed infekcjami.

Stanowią one doskonałe źródło witamin, wapnia oraz innych mikroelementów i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną naszego organizmu.

Prebiotyki, czyli pożywka dla probiotyków, to równie istotny element diety. Znajdziemy je w płatkach kukurydzianych, razowym pieczywie oraz bananach.

Podsumowując – jogurt jedzony razem z płatkami kukurydzianymi to idealnie połączenie, które zadba o nasz organizm oraz zapewni nam niesamowity zastrzyk energii na zimę.

Kiszone warzywa

Na sklepowych półkach nawet zimą możemy znaleźć kiszone warzywa, takie jak na przykład ogórki czy kapusta. Kiszonki są bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji stymuluje odporność i poprawia trawienie.

Kiszonych warzyw nie jedzmy jednak zbyt dużo. Zawierają one bowiem spore ilości soli. Pamiętać o tym powinny przede wszystkim osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze.

Produkty bogate w magnez

Zima charakteryzuje się tym, że wieczór nadchodzi bardzo szybko. Magnez wpływa korzystnie na układ nerwowy, przeciwdziała złemu samopoczuciu oraz rozdrażnieniu. Warto więc zimową porą swoją dietę wzbogacić o produkty, które bogate są w ten minerał. Znajdziemy go w fasoli, kaszy gryczanej, kakao, płatkach owsianych, pieczywie razowym, grochu oraz orzechach włoskich. Magnez znajdziesz również w postaci suplementów np. w AleZielonySklep.pl.

Post Author: aska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *