Nabiał – jeść czy nie jeść?

Od najmłodszych lat słyszymy hasło pij mleko będziesz wielki, uczymy się, że nabiał jest ważnym źródłem wapnia i białka. Obecnie jednak coraz bardziej nagłaśniane są negatywne aspekty związane ze spożywaniem serów, mleka czy twarogów, a sam temat budzi mnóstwo kontrowersji. Co warto wiedzieć o tym popularnym składniku naszej diety?

Ciemna strona nabiału

Nabiał jest źródłem laktozy, na której nietolerancje, zgodnie z badaniami, cierpi co czwarta osoba. Spożycie nabiału przez osobę z taką przypadłością wywołuje u niej wzdęcia, bóle brzucha czy zgagę. Wielu z nas bagatelizuje negatywne objawy, a dzięki prostej zmianie diety można uniknąć przykrych problemów gastrycznych.

Najbardziej alergizującymi składnikami nabiału są białka serwatkowe i kazeina. Objawami alergii mogą być zaburzenia ze strony układu pokarmowego, a także kaszel czy duszności. Alergia na kazeinę prowadzi do nadmiernego wydzielania śluzu w jelitach, który gęstniejąc tworzy patologiczne złogi. Warto jednak zauważyć, że objawy te nie występują u każdego. Jeśli nie wykryjesz u siebie alergii, nie musisz rezygnować ze spożywania nabiału.

Wiele osób w celu poprawienia stanu swojej cery eliminuje z jadłospisu mleko. Takie działania przynoszą szybkie efekty. Jest to związane z ograniczeniem dostarczania do organizmu naturalnych hormonów, które znajdują się w mleku. Hormony te pobudzają gruczoły znajdujące się w skórze, co prowadzi do nasilenia trądziku. Zaobserwowano jednak, że produkty fermentowane jak jogurty, maślanki czy sery, nie wpływają negatywnie na stan skóry.

Nabiał nie jest zalecany również osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne czy insulinooporność. Nabiał działa insulinogennie, dlatego zalecane jest jego odstawienie w przypadku występowania problemów z wrażliwością insulinową czy podwyższonym poziomem cukru.

Dlaczego warto – zalety spożywania nabiału

Spożywanie nabiału wiąże się jednak z wieloma korzyściami. Jest ono bogate w łatwo przyswajalne białko o składzie aminokwasów, które są wykorzystywane do regeneracji komórek, a także syntezy hormonów czy enzymów. Białko serwatkowe jest powszechnie wykorzystywane przez kulturystów, którzy dzięki niemu mogą osiągać świetną sylwetkę, jednocześnie zachowując pełnię zdrowia. Racjonalne spożywanie nabiału przez osoby zdrowe jest doskonałym sposobem na zapewnienie sobie dostawy odpowiedniej ilości witaminy A, B2, B12 czy D oraz minerałów czy zdrowych tłuszczy.

Nabiał jest również pomocny w trakcie odchudzania. W produktach mlecznych znajdziemy kwas linolowy (CLA), żywe kultury bakterii oraz witaminę D. Wszystkie te substancje w sposób pośredni przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

W jogurtach, serach i mleku znajdziemy również sporo wapnia. Wiele osób rezygnując z nabiału, nie wprowadza do diety suplementacji, ani innych produktów spożywczych. Są one w stanie wyrównać braki wapnia. Niedobory wapnia mogą prowadzić do łamliwości kości, psucia zębów, bólów mięśni, a nawet osteoporozy, dlatego nie należy zapominać o tym ważnym składniku.

Jeść czy nie jeść – nabiał w diecie

Nabiał warto spożywać w odpowiednich dla nas ilościach, jeśli nie zmagamy się z nietolerancją, alergią czy chorobami autoimmunologicznymi. Warto sięgać po produkty fermentowane jak mleka, kefiry, maślanki, które dobrze wpływają na układ trawienny i dostarczają nam białko, witaminy i zdrowe szczepy bakterii. Należy jednak zachować zdrowy rozsądek i prowadzić zbilansowaną dietę, bogatą w różnorodne produkty spożywcze. W ten sposób dostarczymy organizmowi niezbędne aminokwasy, witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze, które zapewnią nam zdrowie i doskonałe samopoczucie.

Post Author: aska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *