Nasiona są bogate w witaminy, minerały, enzymy, białka i olejki eteryczne co powoduje, że są dla nas nieocenionym źródłem zdrowia. Coraz częściej urozmaicamy naszą kuchnie poprzez dodanie np. do sałatki uprażonych nasion słonecznika czy pestek dyni. Należy jednak brać pod uwagę, że wysokie temperatury mogą powodować powstawanie toksycznych substancji oraz niszczenie wszelkich witamin i minerałów. Nasiona należy spożywać jedynie na surowo ponieważ tylko wtedy wyciągniemy z nich to co najlepsze. Jakie nasiona są dla nas najzdrowsze?
Nasiona Chia
Inaczej szałwia hiszpańska- jest doskonałym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Nasiona Chia zapewniają zastrzyk energii, pomagają w utracie wagi a nawet chronią przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca. Jest świetnym pomysłem kiedy dopada nas chęć na coś słodkiego. Wystarczy ją dokładnie połączyć z mlekiem kokosowym oraz wybraną substancją słodzącą(np. ksylitolem) i już za kilka godzin mamy pyszny puding!
Nasiona lnu
Len jest bogactwem błonnika, kwasu alfa-linolenowego oraz lignany. Jest idealny do domowej granoli, chleba oraz koktajli. Należy pamiętać, że len mielony dostarcza dużo więcej wartości odżywczych niż całe nasiona.
Pestki dyni
Są to jedyne nasiona, które maja odczyn zasadowy. Pestki dyni pomagają w walce z depresją, zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, niszczą pasożyty i są doskonałym źródłem białka! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek lub po prostu jako przekąska.
Nasiona moreli
Dzięki zawartości amigdaliny czyli witaminy B17 pomagają w zapobieganiu nowotworów oraz w niszczeniu już powstałych komórek nowotworowych.
Nasiona słonecznika
Mało kto wie, że słonecznik jest bogactwem witaminy E. Jest to witamina, która niszczy wolne rodniki, czyli spowalnia starzenie organizmu. Słonecznik obniża także poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacnia odporność. Jest też idealny dla osób borykających się z migrenowymi bólami głowy. Idealnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do sałatki.
Samo zdrowie
Nasiona są idealne dla każdego kto pragnie odżywiać się zdrowo. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do koktajlu, sałatki, chleba a z niektórych możemy przyrządzić pyszny deser. Warto sięgać po nasiona! Smacznego:)