Prozdrowotne właściwości kawy

Filiżanka aromatycznej kawy wypita rano skutecznie wprowadza nas w dobry nastrój. Okazuje się, że ten popularny napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, jest nie tylko pyszny, ale jednocześnie zdrowy. Jak kawa wpływa na nasze zdrowie?

Właściwości antyoksydacyjne

Kawa jest doskonałym źródłem kwasy chlorogenowego oraz kawowego, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do starzenia organizmu. Dzięki antyoksydantom nasz organizm jest mniej podatny na choroby krążenia czy pojawienie się nowotworów. Według badań osoby pijące regularnie kawę są mniej narażeni na raka wątroby. Ilość antyoksydantów wzrasta, gdy ziarna kawy zostały palone.

Ułatwienie odchudzania

Kawa doceniana jest również przez sportowców ze względu na swoje pobudzające właściwości. Wypita przed treningiem filiżanka ulubionego napoju skutecznie wspomoże kondycje, pozwoli ćwiczyć dłużej i bardziej intensywnie. Kofeina zawarta w kawie pomaga również w spalaniu tkanki tłuszczowej poprzez poprawienie przemiany materii o 20%. Pamiętajmy jednak, żeby nie używać tłustych śmietanek, cukru czy syropów smakowych, bo właściwości odchudzające z pewnością się nie pojawią.

Przeciwdziałanie depresji

Regularne wypijanie filiżanki kawy skutecznie poprawia nasz nastrój. Okazuje się, że ten pozytywny efekt może być długotrwały. Picie kawy podnosi poziom serotoniny i dopaminy, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Zgodnie z badaniami wśród miłośników mocnego espresso występowanie depresji jest znacznie rzadsze w porównaniu z osobami unikającymi tego napoju. Dodatkowo cała celebracja spożywania kawy sprzyja relaksacji.

Zapobieganie chorobie Parkinsona

Kofeina zawarta w kawie znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Parkinsona. Przypadłość ta jest nieuleczalna, dlatego tak ważne są wszelkie działania profilaktyczne. Według naukowców kawa bezkofeinowa nie przynosi korzystnych rezultatów, dlatego warto sięgać po tradycyjną wersję tego napoju. Osoby regularnie spożywające kawę są narażone nawet o 60% mniej na pojawienie się choroby Parkinsona.

Prawie każdy z nas lubi smak świeżo zaparzonej kawy. Mimo częstych głosów o szkodliwości kawy warto zapoznać się z udowodnionymi faktami potwierdzającymi prozdrowotne działania tego napoju. Pamiętajmy, aby unikać kaw typu instant, które nie posiadają tak korzystnych właściwości – znacznie lepiej wybierać kawy z ekspresu.  

Post Author: Magda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *