Kategorie
Odżywianie

Jesienne dania z dyni

Jesień w kuchni kojarzy nam się z sezonowymi warzywami, jednym z nich jest oczywiście dynia. Nie tylko ze względu na Halloweenowe zwyczaje, podczas których bez wydrążania dyni, by się nie obeszło, ale i ze względów smakowych, których potrawy z nią w roli głównej nam dostarczają. Warto wspomnieć o wartościach odżywczych i właściwościach tego warzywa, otóż jest ono bogate w witaminy i minerały, zawiera między innymi beta-karoten, który obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Dodatkowo jest niskokaloryczna, dzięki czemu możemy ją wykorzystać do wszelkich fit przepisów. Jak zatem ją przyrządzić? Kilka pomysłów znajdziecie poniżej.

Zupa krem z dyni

Oczywiście pierwsze, o czym myślimy, kiedy pojawia się temat dyni, to zupa krem. Nie jest to wymagający przepis, dlatego polecamy go nawet tym najmniej doświadczonym w kuchni. Do jej przyrządzenia potrzebujesz 1 sztukę dyni, najlepiej gatunku Hokkaido, kilku sztuk marchewek, ziemniaków i cebuli.

Wszystkie składniki należy ugotować w bulionie warzywnym do miękkości, a następnie dodać przyprawy. W okresie jesiennym świetnie sprawdzi się imbir, pieprz i gałka muszkatołowa. Krem wyjdzie delikatny, a zarazem rozgrzewający, świetnie również będzie się komponował z odrobiną śmietany 30%, która mu doda kremowości.

Dynia marynowana

Jeżeli chcecie wykorzystać dynię jedynie jako dodatek do Waszych dań, to idealnie sprawdzi się dynia w occie. Możecie ją przygotować na wiele sposobów, w zależności od tego, jakie smaki preferujecie. My natomiast polecamy tę marynowaną z dodatkiem miodu i musztardy, co sprawi, że będzie ona słodko-pikantna.

Do tego potrzebna Wam będzie oczywiście dynia, 250 ml octu o stężeniu 10%, kilka łyżek cukru, 1 łyżka soli, kilka liści laurowych, 250 ml musztardy dijon i kilka łyżek miodu. Dynię należy umyć i pokroić w niewielkie kawałki, a resztę składników zagotować w garnku. Następnie wkładamy kawałki dyni do słoika i zalewamy marynatą. Wystarczy pasteryzować przez około 20 minut.

Puree z dyni do wypieków

Dynię również można wykorzystać do wypieków i deserów, powstają z niej pyszne ciasta, tarty oraz muffinki. Puree z dyni można oczywiście kupić, jednak nic nie zastąpi tego domowego. Jak je zatem przygotować? Potrzebna nam, dynia, którą należy umyć, oczyścić, pokroić w dosyć cienkie plastry i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 45 minut.

Oczywiście można ją również ugotować, jednak ze względu na to, że pieczenie dyni nie wymaga od nas praktycznie żadnej ingerencji, wydaje nam się to najprostszym sposobem. Po wyciągnięciu z piekarnika należy ją ostudzić, obrać ze skórki i zblendować.

Takie puree można przechowywać w słoikach i w lodówce są w stanie wytrzymać około 5 dni. Jednak sposobem na przedłużenie jego zdatności do spożycia jest przełożenie go do woreczków, lub pudełeczek i ich zamrożenie.

Wariantów na potrawy z dyni, jak widzicie, jest wiele. Kilka wyżej wymienionych pomysłów jest świetnym sposobem na dostarczenie sobie cennych składników odżywczych. Warto dodać, że jest ona bardzo dobrym rozwiązaniem również dla mężczyzn, ponieważ zawiera dużo cynku, który poprawia funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *